- De ACM heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen om het stroomnet te ontlasten.
- Die moeten ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten.
- Netcongestie doet zich vooral voor op piekmomenten waarop er meer aanbod of vraag is naar elektriciteit dan het elektriciteitsnet aankan.
- Lees ook: Wordt het stroomverbruik van artificial intelligence echt een gigantisch probleem? ‘AI kan netcongestie oplossen, maar daarvoor is niet genoeg stroom’
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.
Netcongestie doet zich vooral voor op piekmomenten waarop er meer aanbod of vraag is naar elektriciteit dan het elektriciteitsnet aankan. Buiten deze spits is er vaak wel ruimte op het net. Alle grootverbruikers die zijn aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT betalen vanaf 1 januari 2025 minder als zij zorgen dat zij hun aansluiting weinig gebruiken tijdens de spits. Grootverbruikers die hun aansluiting tijdens de spits wel maximaal gebruiken betalen meer.
Daarnaast kunnen netbeheerders vanaf 1 april 2025 ook contracten aanbieden waarbij grootverbruikers, in ruil voor een lager tarief, de aansluiting helemaal niet mogen gebruiken tijdens drukke uren. Dit soort contracten zijn aantrekkelijk voor bedrijven die hun gebruik goed kunnen regelen.
De ACM verwacht dat er de komende jaren nog meer maatregelen nodig zijn om flexibel gebruik van het stroomnet te stimuleren. Daarom heeft de toezichthouder uitgangspunten vastgesteld voor toekomstige aanpassingen van de tariefstructuren. Een voorbeeld van dit soort nieuwe tariefstructuren is de invoering van een zogenoemde invoedingstarief. De ACM doet hier momenteel onderzoek naar.
Met een invoedingstarief moeten netgebruikers die elektriciteit terugleveren aan het net meebetalen voor het transport van elektriciteit. De kosten voor alle andere netgebruikers gaan daardoor omlaag. Op dit moment worden de kosten voor transport alleen door afnemers betaald. Een ander voorbeeld is tariefdifferentiatie bij kleinverbruikers waar de netbeheerders nu onderzoek naar doen. Kleinverbruikers betalen nu allemaal hetzelfde tarief, ongeacht hoe zij hun aansluiting gebruiken.